sobota, 7 sierpnia 2010

Pomidory po prowansalsku


Ten pomysł na pomidory przyjechał ze mną z Prowansji. To bardzo prosty sposób na ciekawe podanie tego warzywa jako przystawki. Można to danie przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu.


Pomidory po prowansalsku

ilość porcji: 4-8
____________

4 pomidory
świeży tymianek
natka pietruszki
świeża bazylia
czosnek
sól
pieprz
oliwa extra virgine
kawałek podsuszonej bagietki lub bułki 
____________

Pomidory przecinam na pół  i usuwam gniazda nasienne. Solę i odkładam na ręczniku papierowym na 15 minut aby puściły sok.

Podsuszoną bagietkę (nie do końca suchą, taką po prostu bardzo czerstwą) siekam niezbyt drobno w melakserze lub rozdrabniam ręcznie.
Około 8 łyżek tak przygotowanej bagietki mieszam z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Bułka powinna być prawie całkowicie przesiąknięta oliwą.

Farsz nakładam do pomidorów i piekę około 25 minut w 180 stopniach w piekarniku lub w łódeczkach z folii aluminiowej na grillu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz